Ole Jacobi, Studenterårgang 1953

27. september 2007


Der var på Sorø Akademi en kemilærer som gik under navnet Krølle. 
Hans undervisning var præget af hans forhold til hver enkelt elev, han var glad for nogle drenge og brød sig meget lidt om andre. Men hans faglige viden var OK. Det er nu ikke som underviser, jeg vil fortælle om Krølle, men om hans hverv som inspektionshavende på hovedbygningen, hvor elever fra 3die mellem til første gymnasieklasse boede.



  Billedet er tegnet af Ole Jacobi i juni 1948 og viser
skabene og lidt af det runde bord i et kammer på
Hovedbygningen

Eleverne boede på øverste etage i den grå hovedbygning. I hver ende var der en sovesal med 32 elever i hver. Når vi ikke sov, boede vi fire eller fem i værelser langs korsgangen, som forbandt de to sovesale. I hvert værelse var der elever fra tredje mellem, fjerde mellem, realklassen og fra første gymnasieklasse. I værelserne var der i midten et stort rund bord, som man sad ved, når man læste lektier. Hver elev havde et skab med to låger, hvor al privat ejendom blev opbevaret. I midten af korsgangen var et badeværelse, og WC var anbragt uden for korsgangen på vejen ned til trappen. Om natten blev dørene låst, således at wc’erne lå uden for det aflåste område. Derfor var der under hver seng på sovesalen anbragt en potte, som eleven kunne tisse i om natten. Hvis man skulle mere end det, måtte man hente en nøgle hos en inspektionshavende lærer for at kunne låse sig ud til wc’erne.

Til at passe de 64 drenge var der to yngre ugifte lærere og Krølle. De unge lærere boede i lejligheder, som stødte op til sovesalene, så de kunne have fuld kontrol over, hvad der foregik om natten. Til at støtte denne inspektion var sovesalene forsynet med ret kraftige lamper, der lyste natten igennem. Det var de to yngre inspektionshavende lærere, som havde bolig op til sovesalene, mens Krølle havde sin lejlighed i den ene ende uden for de om natten aflåste døre. 

Dagen var opdelt i skoletid, måltider, læsetid, fritid og søvn. I hvert værelse var der i døren to ruder, så den inspektionshavende lærer kunne kigge ind under læsetiden og se, om der var ro på værelset, og at der blev arbejdet med lektier og ikke læst i morskabsbøger, som al anden litteratur blev kaldt. 

Måltiderne forgik i den store spisesal i stueetagen i hovedbygningen. Det var en flot sal, bemalet som en italiensk lystgård, med vinranker og fugle malet i loftet. Der sad en lærer ved bordenderne og styrede måltidet. Eleverne blev betjent af tjenere, som serverede maden. 

En gang om ugen skulle eleverne vaskes i en særlig vaskehal i en nærliggende bygning. Hver elev fik en tilmålt tid under en varm bruser, afsluttet med et minuts koldt vand. Krølle havde opsynet med denne afvaskning, og han gjorde et stort nummer ud af at tvinge den enkelte elev til at blive under den kolde bruser til det afmålte minut var til ende. 

En gang imellem var der inspektion af vores skabe i værelserne. På et tidspunkt hvor alle var til stede, fx under læsetiden, ankom rektor  sammen med de inspektionshavende lærere og kaldte alle ud på korsgangen, hvorefter indholdet i hver elevs skab blev gennemgået for at finde ulovligheder. Det kunne være tobak hos en elev, som ikke måtte ryge. En elev blev grebet i at have kondomer i sit skab og blev øjeblikkelig bortvist fra skolen. 

Om aftenen når vi skulle i seng, tog vi tøjet af på værelset og tog nattøj på. Så gik vi ud i midten af korsgangen hvor vi sagde godnat til den inspektionshavende lærer. Krølle stod altid ved siden af, og selvom han ikke havde inspektion, sagde han godnat til hver elev og gav mange et lille klap bagi. Vi var ikke glade for Krølles opmærksomhed, men måtte finde os i det. 

En dag gik Krølle for langt i sin ivrighed. Mens eleverne var i skole lavede han sin egen uofficielle skabsundersøgelse hos nogle elever, han havde et specielt øje til. Denne handling og de mange friheder, han foretog sig, vakte en særlig vrede blandt de ældste elever. Krølle blev sat ”i kloster”; det betød, at ingen måtte tale med ham, med mindre det var nødvendigt. I den bordende i spisesalen hvor Krølle sad, var der tavst og ingen sagde en lyd, med mindre de blev spurgt. Så en aften kom oprøret. Alle skiftede hurtigt til nattøj på værelserne, og på samme tid kom alle ud på korsgangen. En af de ældste elever gik så hen og sagde godnat til den inspektionshavende lærer og vendte sig derefter om uden at hilse på Krølle for at gå til sovesalen. Krølle blev meget vred og gav eleven en syngende lussing, hvorefter alle elever gik til deres respektive sovesal uden at sige godnat til nogen. 

Rygterne gik om, at der nogle dage senere blev en forhandling med en af de inspektionshavende lærere som mellemmand, og aftalen blev, at Krølle afholdt sig fra at møde op på korsgangen, når der skulle siges godnat. Det fortsatte nogle år, indtil vores klasse, som var den yngste, der oplevede oprøret, havde forladt hovedbygningen og var flyttet til gymnasiet; så kom Krølle tilbage på korsgangen ved sengetid.